Expediția EVEREST 2015

Expeditia Everest 2015 a inceput.

Dupa o saptamana incarcata si agitata, alpinistul Teofil Vlad a ajuns marti (07 aprilie) dis de dimineata in Kathmandu, capitala Nepalului. Drumul s-a desfasurat fara intarzieri, cu o mica vizita a Istanbulului, in asteptarea zborului catre capitala Nepalului.

Aici s-a intalnit cu Zsolt Torok, care va aborda traseul sudic al Everestului: „Cu Teo Vlad prin Kathmandu. Am cumparat echipamentul necesar pana la ultimul ac de gamalie.” (Zsolt Torok).

Ultimele pregatiri logistice si formalitati fiind puse la punct in Kathmandu, pe Teo il asteapta un drum de sase zile pana in tabara de baza de pe versantul nordic al Everestului, in China, situata pe ghetarul Rongbuk, unde ar trebui sa ajunga pe data de 15 aprilie.

Expeditia Everest 2015 este incercarea de a indeplini un vis dedicat proiectului Climb Again (http://www.climbagain.ro/) , prin incurajarea copiilor și tinerilor cu nevoie speciale să practice escalada „ca o metodă de adaptare și integrare socială, precum si ca solutie pentru întărirea încrederii în sine și în ceilalți, și chiar premisa pentru o poveste de viață de succes”(Climb Again).

Dupa Expeditia Romaneasca Nanga Parbat 2013, in care a privit apusul soarelui de la 8.125m, Teo Vlad, alpinist cu o bogata experienta in ascensiuni la altitudini mari sau cu grad de dificultate tehnica ridicat, isi propune de aceasta data sa poarte spiritul Climb Again pana pe Acoperisul Lumii, la 8.848m.

Ruta pe care va urca Teo este cea care urmează creasta nord-estică: traseul pe care au încercat să urce britanicii Everestul în anii ’20 si care a fost urcat in premiera de chinezi in 1960. Dupa ruta clasica de pe sud, este a doua cea mai populara ruta spre varf.

Daca ruta sudica presupune parcurgerea riscantei cascade de gheata Khumbu, ruta nordica in schimb este caracterizata de pasaje tehnice mai complicate la o altitudine mare. Ruta N presupune ascensiunea Everestului cu stabilirea a sase tabere, tabara de baza fiind situata la 5180 m, in vreme ce ultima tabara este, de obicei, stabilita la 8300m.

In acest sezon, vor mai urca pe Everest doi romani: Zsolt Torok (unul din cei cinci participanti ai Expeditiei Romanesti Nanga Parbat 2013) si Justin Ionescu, ei alegand ruta sudica, de pe fata nepaleza a muntelui, carora le uram succes!

Dupa cum chiar el a transmis din Kathmandu, Teo va face parte „dintr-o expeditie internationala cu 3 englezi, un ucrainian si un mongol – simbol al cooperarii intre natiuni, dincolo de limitele inguste ale granitelor” (Teo Vlad), ca si in cazul expeditiilor de pe Gasherbrum 2 (2008) si Caucaz (2012), cand membrii ai expeditiilor au fost si danezi si georgieni. Teo ne-a transmis ca un fel de moto al acestor zile, replica pe care si-o aminteste a fi fost rostita de alpinistul rus Denis Urubko intr-un film : „we are from one country, from the mountains” („suntem toti dintr-o singura tara, din cea a muntilor”).

Teo are un telefon prin satelit Iridium, prin intermediul caruia speram sa primim cat mai multe noutati de pe munte, cu care va vom tine la curent.

Multa bafta, Teo!