Expediția EVEREST 2015

Pe data de 6 aprilie 2015, Teofil Vlad, alpinist român cu o bogată experienţă în ascensiuni la altitudini mari sau cu grad de dificultate tehnica ridicat, atât în Carpaţi, cât și în Munţii Alpi, Dolomiţi, Caucaz, Alaska și Himalaya, a plecat către cel mai înalt punct al planetei – Vârful Everest (8.848 m), în expediţia EVEREST 2015 EXPEDITION – Teo Vlad.

Expediția EVEREST 2015 EXPEDITION – TEO VLAD este un proiect al Asociației Române pentru Alpinism și Explorare desfășurat în colaborare cu Asociația Club Sportiv Climb Again. Este o provocare de a îndeplini visul oricărui alpinist, pe care Teo vrea să îl dedice proiectului Climb Again și copiilor și tinerilor cu nevoi speciale beneficiari ai acestui proiect, care practică escalada ca o metodă de adaptare și integrare socială, precum și ca soluție pentru întărirea încrederii în sine și în ceilalți, și chiar premisă pentru o poveste de viață de succes. (Claudiu Miu, președinte Climb Again).

Teo face parte „dintr-o expediție internațională cu 3 englezi, un ucrainian și un mongol – simbol al cooperării între națiuni, dincolo de limitele înguste ale granițelor” (Teo Vlad, din Kathmandu), ca și în cazul expedițiilor de pe Gasherbrum 2 (2008) și Caucaz (2012), când membrii ai expedițiilor au fost și danezi și georgieni. Teo ne-a transmis motto-ul său, o replică pe care și-o amintește a fi fost rostită de alpinistul rus Denis Urubko într-un film: „We are from one country, from the mountains” („Suntem toți dintr-o singură țară, cea a munților”).

Expediția va dura doua luni (06 aprilie – 05 iunie), iar ascensiunea se va face pe partea chineză a muntelui. Deplasarea s-a realizat cu avionul până în Kathmandu, capitala Nepalului, de unde Teo Vlad a trecut granița în China și a parcurs drumul de 5 zile cu mașini de teren până în Tabăra de Bază de pe fața nordică a Everestului (5.182 m). La momentul emiterii comunicatului Teo Vlad se află în Tabăra de Bază, efectuând ascensiuni repetate, pentru aclimatizare, către Tabăra de Bază Intermediară (6.100 m) și cea Avansată (6.500 m).

Alpinistul Teo Vlad are la dispoziție aproximativ o luna, în intervalul 20 aprilie – 29 mai, pentru atingerea vârfului, condiții esențiale fiind o aclimatizare corespunzătoare și existența ferestrelor de vreme favorabilă ascensiunii.

Ruta pe care o va urma Teofil Vlad pentru atingerea vârfului este cea care urmează creasta nord-estică: traseul pe care au încercat să urce alpiniștii britanicii Everestul în anii ’20 si care a fost urcat în premieră de alpiniștii chinezi in 1960. După ruta clasică de pe sud, este a doua cea mai populară rută spre vârf.

Dacă ruta sudică presupune parcurgerea riscantei cascade de gheață Khumbu din Nepal, ruta nord-estică în schimb este caracterizată de pasaje tehnice mai complicate la o altitudine mare – The Three Steps din celebra și problematica Death Zone (Zona Morții – zona ce se întinde dincolo de 8.000 m altitudine, în care atmosfera este foarte rarefiată, iar organismul nu se mai aclimatizează).

Ruta nord-estică presupune ascensiunea Everestului cu stabilirea a șase tabere, tabăra de bază fiind situată la 5.182 m, în vreme ce ultima tabără este, de obicei, stabilită la 8.230 m – ceea ce prezintă un grad sporit de dificultate și periculozitate datorită faptului că se doarme la o altitudine ridicată, în condiții de atmosferă foarte rarefiată.

De la altitudinea de 8.300 m, Teo va trebui să treacă de „The Three Steps” (Cei Trei Pași – aflați la 8.564 m, 8.610 m și 8.710 m) din The Death Zone, „Pași” esențiali în drumul către vârf. The Three Steps sunt trei pereți de stâncă a căror escaladare ridică atât probleme tehnice cât și probleme din cauza aglomerației ce se formează în această porțiune, fiind necesar să se aștepte la rând, la o înălțime la care fiecare secundă petrecută contează enorm și poate avea efecte ireversibile asupra organismului uman.

Ca și mijloace de comunicare, Teo dispune de un telefon prin satelit Iridium, iar în Tabăra de Bază există acoperire GSM.

Informații actualizate, în măsura în care sunt transmise de Teo Vlad, despre etapele de realizare a expediției, sunt postate pe blogul personal: http://teovlad.blogspot.ro/ precum și pe pagina de Facebook dedicată expediției: https://www.facebook.com/TeoVlad.Everest2015.

Finanțarea proiectului Everest 2015 Expedition – Teo Vlad a fost efectuată prin fonduri proprii și prin fonduri provenite din sponsorizări, printre principalii sponsori
enumerându-se : Pătrașcu & Gane Engineering Company, AQUASoft, iPAD - Automatic Design, Servicii Edilitare pentru Comunitate Mioveni, Ramoss, Crescendo International, AKAI România, Gravity Sportswear, H-metal, Asociația Română pentru Alpinism și Explorare. Sprijin de altă natură decât financiară (materiale promovare, echipament, susținere, etc) a fost oferit, printre alții, de către: Cabana Conacul Ursului, Magazinul Himalaya, Grind Prod SRL, MUND Socks, Gravity, Sponser Sport Food Romania, Vertical Rock srl Zărnești, Saci de Dormit, susținători privați.

Teofil Vlad este instructor de alpinism și salvator montan voluntar în cadrul Formației Salvamont Pitești. Practică alpinismul din 1999. În 2010 a primit distincția FRAE de „Sportiv al Anului” pentru escaladarea în premieră alpină românească a traseului West Rib, din Mount Mckinley (Alaska) alături de Marius Gane. În 2013 a făcut parte din echipa de 5 alpiniști români care a escaladat Nanga Parbat (8.125 m), din Himalaya, al nouălea vârf din lume ca înălțime.


Pentru detalii suplimentare, persoana de contact este:
Andreea Vlad
tel : 0741.076.824
email : alpinism.explorare@yahoo.com

17 aprilie 2015