2016 Ama Dablam & Island Peak
Raport de tura
In decursul unui interval de cinci saptamani in aprilie si mai 2016, Asociatia Romana pentru Alpinism si Explorare a organizat o expeditie cu multiple obiective in Nepal, in zona Khumbu, bucatica din Himalaya de la poalele Everestului. Echipa a fost numeroasa, o parte dintre participanti dorind sa viziteze locurile de origine ale populatiei Sherpa, parcurgand drumul de la Lukla pana la tabara de baza sudica a Everestului, altii avand ca tinta finala Island Peak, un varf pupular de 6189 metri altitudine din apropierea Everstului, cativa dintre acestia din urma dorind sa urce si pe Ama Dablam, unul dintre cei mai spectaculosi si dificili din punct de vedere tehnic munti din lume. Participantii (Mihai Caba, Adriana Caba, Mihai Bobocea, Gabriela Sultan, Ion Patrascu, Andreea Stanica, Anda Dobrescu, Ondina Olariu, Octavian Petre, Romeo Popa, Marius Gane, Zsolt Torok si Teofil Vlad) au vazut sau revazut Kathmandu, capitala Nepalului, un loc unde coexista religii si culturi diferite, dupa care au zburat la Lukla, poarta catre Khumbu-Himal. Zborul este unul memorabil, iar aterizarea, pe o pista extrem de scurta si construita in panta, te lasa cu sufletul la gura.
A urmat drumul spre tabara de baza a Everestului, care trece prin Namche Bazaar, centrul cultural si administrativ al etniei Sherpa si pe la manastirea Tyangboche, locuri deosebite prin farmecul si exotismul lor. Dupa vizitarea taberei de baza a Everestului, rasaritul privit de pe Kala Pattar (aprox. 5600m. alt.), un punct de belvedere situat pe o creasta a varfului Pumori, a oferit sansa de a surprinde intr-o singura imagine trei giganti: Everest, Lhotse si Nuptse. Aceasta scurta ascensiune matinala a servit si ca tura de aclimatizare pentru planurile viitoare.
In continuare ne-am deplasat spre tabara de baza a lui Island Peak si, la cateva ore din momentul sosirii, un pic dupa miezul noptii, am plecat spre varf, pe care am ajuns in jurul orei 10 dimineata. O parte dintre noi am ramas la altitudinea de 5800 de metri pentru a innopta, cu scopul unei mai bune aclimatizari pentru ascensiunea pe Ama Dablam.
A doua zi spre seara grupul s-a reunit in tabara de baza, pe care a parasit-o cu destinatia Dingboche, o parte plecand spre casa, iar ceilalti spre Ama Dablam.
Ascensiunea pe Ama Dablam s-a desfasurat pe o vreme neprietenoasa, cu ninsori in fiecare zi, in decursul a sase zile, patru dintre acestea fiind alocate urcarii si doua coborarii. Ziua a patra a fost una deosebit de lunga, ascensiunea de la tabara 3 pana pe varf si inapoi durand 23 de ore. Conditiile din sezonul premusonic au fost aspre, cu gheata dura acoperita de zapada proaspata.
Tura a decurs fara incidente deosebite, toata lumea s-a bucurat de traseul pitoresc spre tabara de baza a Everestului, Mihai Caba, Mihai Bobocea, Romeo Popa, Ondina Olariu, Anda Dobrescu, Zsolt Torok si Teofil Vlad au atins varful Island Peak, dupa care Marius Gane, Zsolt Torok si Teofil Vlad au reusit o ascensiune in conditii dificile pe varful Ama Dablam, cu atat mai importanta cu cat in sezonul respectiv doar alti patru alpinisti au avut succes pe acest munte.